Fien Vitamien


Handig foefje om tamarinde te weken: Een doek in een schaaltje, tamarinde erin, water erop, afdekken en laten weken.
Uitknijpen, prut weggooien en doek in de was!
auberginecurry

hoofdgerecht vegetarisch glutenvij lactosevrij 4 personen

40 gram tamarinde, zonder pitten en vel, grof gesneden
125 ml kokend water
2 grote aubergines
zout
2 el ghee of olie
3 uien, in plakjes
1 tl knoflookpasta
1 tl gemberpasta
4 curryblaadjes (of laurierblad)
1 verse groene chilipeper, zonder zaad, fijn gesneden
2 verse rode chilipeper, zonder zaad, fijn gesneden
1 el gemalen koriander
2 tl komijnzaad
2 tl geel mosterdzaad
2 el tomatenpuree
500 ml kokosmelk (blik of poeder)
3 el verse koriander, fijn gesneden

Doe de tamarinde in een kom, giet er het kokende water en laat het 30 minuten weken. Snijd de aubergine eerst in plakken en die vervolgens in vieren. Leg in een vergiet, bestrooi met zout en laat uitlekken. Laat de tamarinde uitlekken, vang het vocht op en gooi de rest weg. Verhit de olie in een grote pan. Bak hierin de uien tot ze goudbruin zijn. Roer er de knoflook- en gemberpasta door en bak even mee. Voeg de curryblaadjes, de chilipepers, gemalen koriander, komijn, mosterdzaad en tomatenpuree toe en bak tot het aroma van de specerijen vrij komt. Voeg het weekvocht van de tamarinde en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Doe het deksel erop en laat 15 minuten zachtjes koken. Spoel ondertussen de aubergine goed af onder koud stromend water. Knijp ze flink uit en bak ze in een beetje olie tot ze goudbruin en gaar zijn. Doe ze bij in de pan. Laat eventueel een tijdje zonder deksel doorpruttelen om in te dikken. Roer de verse koriander erdoor.
Serveer direct met gekookte rijst, naar wens bestrooid met extra verse koriander.