Fien Vitamien
nieuwtjes veggies for caponata

caponata

2 aubergines, in blokjes van 2 cm
1/2 struik bleekselderij, in smalle boogjes
6 el olijfolie
2 uien, in halve ringen
500 gram tomaten, zonder vel, zonder pit, in blokjes
4 el olijven zonder pit (groen of zwart)
2 el pijnboompitten, geroosterd
2 el rozijnen
2 el kappertjes, uitgelekt
bosje basilicum, alleen de blaadjes

Bestrooi de aubergine met zout en laat ca. 5 min. staan. Spoel af en knijp goed uit (of droog met keukenpapier).
Verhit de helft van de olie in een flinke pan en bak de helft van de aubergine goudgeel. Neem uit de pan en herhaal met de rest van de olie en aubergine. Voeg de eerste portie aubergine, de ui en bleekselderij toe en bak 3 min. mee. Voeg de tomatenblokjes, olijven en rozijnen toe. Breng aan de kook. Proef en voeg eventueel wat suiker en/of wijnazijn toe. Stoof met de deksel schuin op de pan op matig vuur in ca. 20 min. gaar. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de pijnboompitten en kappertjes toe. Schep van het vuur het basilicum erdoor. De salade is lauw of koud het lekkerst maar warm eten kan ook prima. Lekker met gegrilde vis en couscous of ciabatta.

Traditioneel Siciliaans gerecht.