Fien Vitamien
nieuwtjes herfstschotel

herfstschotel

hoofdgerecht, vegetarisch, glutenvrij, 4 personen

2 dl room (of sojaroom)
1/2 pompoen in blokjes van 2x2 cm
4 winterwortels in blokjes van 1x1 cm
of 2 winterwortels en 2 pastinaken
1 flinke prei in grove ringen
4 tenen knoflook geplet en grof gehakt
40 gram boter
peper, zout, gemalen piment
handje tijm, vers,/br> 1 takje rozemarijn (niet te groot)
1/2 kopje (hazel)noten
75 gram harde (geiten)kaas

Bak de groenten in de boter. Voeg zout, flink (zwarte) peper en een royale mespunt piment toe. Doe de tijmblaadjes en rozemarijnnaalden in een thee-ei, leg het in de pan. Voeg de room en de knoflook toe. Deksel erop en ongeveer 10 minuten sudderen (niet te lang want dan wordt de pompoen te gaar). Warm intussen de oven voor naar 200*C. Hak de noten heel fijn en vermeng ze met de geraspte kaas. Als de groenten beetgaar zijn (haal je eventueel wat van het kookvocht weg) schep je ze in een ovenschotel en strooi je het notenmengsel erover. Zet het 15-20 minuten in de oven tot de bovenlaag mooi bruin is.

Voor een variant met vlees snijd je een half pond verse worst in stukjes van 2 cm. Die bak je eerst gaar in de boter. Eruit halen, bewaren en met de gare groenten vermengen voordat je de noten/kaas erover strooit.