Fien Vitamien
nieuwtjes mexicaanse groentenschotel

400 gram gedroogde zwarte bonen
2 grote rode uien
2 winterwortels
2 flinke tenen knoflook
2 grote rode paprika's
1 groene paprika
2 grote venkelknollen
2 el olijfolie
1 el oregano
1 el paprikapoeder
1/2 el gerookt paprikapoeder
1/2 el chilipoeder
1/2 el komijnpoeder
1 blik tomaatblokjes
2 groentenbouillonblokjes
(85 gram pittige kaas)

Laat de bonen 24 uur weken in ruim water op kamertemperatuur. Ververs het water regelmatig. Zet de bonen op in ruim vers water, breng aan de kook, voeg een laurierblad toe en een flinke lepel zout. Laat ongeveer een uur zachtjes koken.
Ondertussen maak je alle groenten schoon en hak je ze grof. Bak rustig in de olijfolie, eerst de ui, dan de wortel, de venkel, paprika en tenslotte de knoflook. Bak de kruiden even mee, voeg de tomatenblokjes en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat nog een half uurtje zachtjes pruttelen.
Giet de bonen af en roer ze door de groenten. Serveer desgewenst met geraspte pittige kaas maar zonder smaakt het ook prima. Dit gerecht kun je goed invriezen.