Fien Vitamien
klik op Italiaanse kruiden om het recept daarvoor te zien. pastasaus “sofrito”

hoofdgerecht glutenvrij 10 personen

100 gram gerookt spek, liefst een stukje

200-250 gram rundergehakt

5-6 stukken zongedroogde tomaat

1 struik bleekselderij

4 flinke (winter)wortel

2 rode paprika

5 medium uien

3-4 tenen knoflook

2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden

2 blikjes tomatenpuree

1 groentebouillonblokje

1 runderbouillonblokje

1 flesje kookroom (0,25 l)

˝ fles stevige rode wijn

1-2 laurierbladeren

(tak verse tijm)

Snijd de gedroogde tomaat in kleine stukjes en laat hem weken in een kop kokend water. (als je tomaten op olie gebruikt kun je deze stap overslaan) Snijd het spek in zo fijn mogelijke stukjes. (als je een pakje spekblokjes gebruikt snijd die dan kleiner) Neem een flink grote pan en doe hier het spek in. Zet op een heel laag vuur zodat het vet er goed uit smelt. Was en hak de bleekselderij, wortel en paprika flink fijn. Voeg het gehakt toe aan het spek, draai het vuur wat hoger en laat het bruinen terwijl je de uien hakt. Draai het vuur wat verder omhoog en bak de ui mee tot hij glazig is geworden en voeg dan de andere groenten toe. Doe de bouillonblokjes en de tomatenpuree bij de zongedroogde tomaten. Pureer dit geheel (met de staafmixer). Maak een kuiltje in het groentemengsel, giet hier het tomatenmengsel in en bak het even flink. Roer er nu de kookroom en de wijn door, voeg het laurierblad en eventueel een flinke tak verse tijm toe. Zet op heel laag vuur op een sudderplaatje, roer af en toe. Proef na een uur of er nog zout, peper of andere kruiderij bij moet. Laat nog een uur of 2 heel zachtjes sudderen. Verwijder laurier en tijm. Je kunt dit meteen eten maar nog lekkerder is het om het te laten afkoelen en de volgende dag te eten of in porties in de vriezer te doen.